blank

Özel Güvenlik Görevlisi

Anasayfa » Blog » Özel Güvenlik Görevlisi

Özel Güvenlik Görevlisi yasalarla belirlenen çerçevede hastane, havaalanı, okul, site, işyeri, alışveriş merkezi başta olmak üzere hayatın her alanında binaların ve insanların güvenliğini sağlayan personellerin genel ifade biçimidir.

Günümüzde en popüler meslek kolu haline gelmiş olan Özel Güvenlik Olmak son dönemlerde arama motorlarında en fazla aranan sorgu halini almıştır. İnsanların her alanda güvenlik ve düzen talep etmesi Özel Güvenlik Görevlileri çalışma alanlarını neredeyse insanın bulunduğu her yer haline getirmiştir.

Bu durum içinde bulunduğumuz dönemde kadın veya erkek fark etmeksizin pek çok bireyin Özel Güvenlik Görevlisi Nasıl Olunur konusunda arayış içerisine girmesine yol açmıştır. Özel Güvenlik Görevlisi olmak için öncelikle resmi makamların yetkilendirdiği kurumlardan Özel Güvenlik Eğitimi almanız gerekir.

Özel Güvenlik Eğitimini tamamlayan bireyler girdikleri Özel Güvenlik Sınavında başarılı olmaları halinde Özel Güvenlik Sertifikası almaya hak kazanır. Aldığı Özel Güvenlik Sertifikası ile birlikte gerekli belgeleri hazırlayarak başvurusunu yapan kişi Özel Güvenlik Kimlik Kartı çıktıktan sonra Özel Güvenlik Görevlisi olarak çalışmaya başlayabilir.

İzmir de uzun yıllardır Özel Güvenlik Eğitimleri veren SARIZEYBEK Özel Güvenlik Kursu olarak Özel Güvenlik Görevlisi olmak için bize başvuran bireylere hızlı ön kayıt seçenekleri, taksit imkanları, eğitim ve sınav sürecinde başarı için gerekli doküman desteği başta olmak üzere her türlü kolaylığı sağlamaktayız.

Sizde Güvenlik Görevlisi Nasıl Olunur konusunda aklınıza takılan soruların yanıtlarını almak, süreç hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için yazımızın devamını okuyabilir veya 0232 489 4334 numarasını arayarak Hemen Bize Ulaşıp uzman personellerimiz ile görüşebilirsiniz.

Özel Güvenlik Görevlisi Nasıl Olunur

Özel Güvenlik Görevlisi olmak isteyen bireyler öncelikle yetkilendirilmiş Özel Güvenlik Eğitim kurumlarından yaklaşık 3 ila 4 hafta süren eğitim alırlar. Özel Güvenlik Eğitimini mevzuata uygun şekilde tamamlayan kişiler Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı tarafından açıklanmış olan sınav takvimine uygun olarak sınava girerler.

Özel Güvenlik Sınavında 60 ve üzeri puan alan adaylar Özel Güvenlik Sertifikası sahibi olmaya hak kazanırlar. Sınav tarihinden yaklaşık 2 hafta sonra açıklanan sınav sonuçlarının ardından Özel Güvenlik Eğitim Kurumu tarafından hazırlanan sertifika bağlı bulunan İl’in Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne teslim edilir.

İlgili Müdürlük tarafından onaylanan sertifika eğitim kurumunca eğitim almış kişilere teslim edilir. Sertifikasını alan Özel Güvenlik Görevlisi adayı sertifikasına ek olarak istenen diğer evrakları ile Özel Güvenlik Kimlik Kartı almak için E-Devlet üzerinden Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne başvuruda bulunur.

Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından yapılan soruşturma neticesinde alt kısımda belirtilmiş olan kriterlere sahip kişilere Özel Güvenlik Kimlik Kartı verilir. Özel Güvenlik Kimlik Kartı almış birey resmi olarak Özel Güvenlik Görevlisi olmuş olmakla beraber Türkiye’nin herhangi bir ilinde mevzuata uygun şekilde görev alabilir.

Özel Güvenlik Görevlisi Olma Şartları

Özel Güvenlik Kimlik Kartına sahip olup Özel Güvenlik Görevlisi olarak çalışmak isteyen bireylerin çalışmak istediği yapıya uygun Özel Güvenlik Sertifikası sahibi olabilmesi için sağlaması gereken bazı koşullar bulunmaktadır. Özel Güvenlik Görevlisi olabilmek için gereken özellikler arasında;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Silahsız ÖGG için en az ortaokul, Silahlı ÖGG için en az lise mezunu olmak,
  • Silahsız ÖGG için en az 18, Silahlı ÖGG için en az 21 yaşını doldurmuş olmak,
  • Adli sicil kaydının Özel Güvenlik Görevlisi olmaya uygun olması,
  • Özel Güvenlik Görevlisi olarak çalışmaya engel bir sağlık problemi bulunmaması,

gösterilebilir.

Özel Güvenlik Görevlisi Kimlik Kartı

Özel Güvenlik Görevlisi Kimlik Kartı Özel Güvenlik Görevlisi olarak çalışmak isteyen bireylerin sahip olması gereken bir belgedir. Adayların yetkilendirilmiş kurumlardan Özel Güvenlik Eğitimi aldıktan sonra girdiği sınavda başarılı olması halinde alabildiği sertifikanın taşınabilir kimlik haline getirilmiş versiyonudur.

Özel Güvenlik Görevlisi olarak çalışabilmek için temel şart kişinin Silahlı veya Silahsız Özel Güvenlik Görevlisi Kimlik Kartı sahibi olmasıdır. Özel Güvenlik Kursu tarafından düzenlenen eğitimi alan bireyler resmi makamlar tarafından gerçekleştirilen sınavda başarılı olmaları halinde Özel Güvenlik Sertifikası sahibi olurlar.

Özel Güvenlik Kimlik Kartı bir bireyin fiziksel ve psikolojik açıdan bu mesleği icra edebilmesi için gerekli eğitimleri aldığını ve yetkinlik sahibi olduğunu kanıtlar. Özel Güvenlik Sertifikası sahibi bireyler Özel Güvenlik Kimlik Kartı çıkarttıktan sonra çalışmaya başlayabilirler.

Özel Güvenlik Görevlisi Kimlik Kartı Nasıl Alınır

Özel Güvenlik Görevlisi Kimlik Kartı almak için öncelikle yetkilendirilmiş bir Özel Güvenlik Kursundan Özel Güvenlik Eğitimi almış olmanız gerekir. Eğitimi tamamladıktan sonra resmi kurumlar tarafından düzenlenen Özel Güvenlik Sınavında başarılı olmanız beklenir.

Özel Güvenlik Sınavını başarıyla tamamladıktan sonra Özel Güvenlik Görevlisi Kimlik Kartı başvurusu yapabilirsiniz. Başvurunuzu Özel Güvenlik Kursu yetkilisinin yönlendirmesi ile yapabileceğiniz gibi bireysel olarak E – Devlet üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.

Özel Güvenlik Görevlisi Kimlik Kartı başvuru işlemleri sırasında sizden bazı belgeler istenecektir. Bu belgeleri hazırlayıp iletmeniz halinde başvurunuzu değerlendirip müspet olarak sonuçlanması halinde Özel Güvenlik Kimlik Kartınız size teslim edilir.

Özel Güvenlik Görevlisinin Yetkileri

Özel Güvenlik Görevlisi olarak çalışmaya başlayan bireyler görev, yetki ve yükümlülüklerini 5188 Sayılı Kanuna bağlı olarak ve dayanarak gerçekleştirmektedir. Özel Güvenlik Görevlisi Yetkileri arasında;

  • Kimlik Sorma Yetkisi
  • Arama Yetkisi
  • Emanet Alma Yetkisi
  • El Koyma Yetkisi
  • Yakalama Yetkisi
  • İşyeri ve Konuta Girme Yetkisi
  • Zor Kullanma Yetkisi
  • Silah Bulundurma (Taşıma) Yetkisi
  • Suça El Koyma Yetkisi
  • Delilleri Muhafaza Etme Yetkisi

gösterilebilir.

Yukarıda belirttiğimiz tüm Özel Güvenlik Yetkileri kullanılacağı durumlar ve sınırlar 5188 Sayılı Kanun ile detaylı olarak belirlenmiştir. Özel Güvenlik Eğitimi esnasında bu bilgiler ve daha fazlası tüm Özel Güvenlik Görevlisi adaylarına verilmektedir.

Özel Güvenlik Görevlisi Sertifikası

Özel Güvenlik Görevlisi Sertifikası günümüzde en popüler meslek haline gelen Özel Güvenlik Görevlisi olmak ve bu alanda ihtiyaç duyan firmalarda çalışmak isteyen kişilerin sahip olması gereken belgenin genel adıdır. Kişinin talebi doğrultusunda alacağı eğitime bağlı olarak Silahsız veya Silahlı Özel Güvenlik Görevlisi Sertifikası olarak verilebilir.

Özel Güvenlik Görevlisi olarak çalışabilmek için temel şart kişinin Silahlı veya Silahsız Özel Güvenlik Görevlisi Sertifikası sahibi olmasıdır. Özel Güvenlik Kursu tarafından düzenlenen eğitimi alan bireyler resmi makamlar tarafından gerçekleştirilen sınavda başarılı olmaları halinde Özel Güvenlik Görevlisi Sertifikası sahibi olurlar.

Özel Güvenlik Görevlisi Eğitimi

Özel Güvenlik Görevlisi Eğitimi meslek hayatına Özel Güvenlik Görevlisi olarak devam etmek isteyen bireylerin yetkilendirilmiş Özel Güvenlik Kurslarına kayıt yaptırıp Özel Güvenlik Sertifikası sahibi olabilmek için girecekleri Özel Güvenlik Sınavına hazırlandıkları süreçtir.

İzmir Özel Güvenlik Kursu dendiğinde akla ilk gelen kurum olan SARIZEYBEK Özel Güvenlik Kursu İzmir’de en eski ve en fazla Özel Güvenlik Sertifikası veren eğitim kurumu olarak bilinmektedir. Kurumumuz 10.000’lerce bireye Silahlı veya Silahsız Özel Güvenlik Görevlisi olarak çalışabilmesi için gerekli Özel Güvenlik Görevlisi Eğitimi imkanını sunmuştur.

Özel Güvenlik Görevlisi Eğitimi aldıktan sonra girdiği Özel Güvenlik Sınavında başarı sağlayan bireyler Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü ve Valilik onaylı Özel Güvenlik Sertifikası sahibi olur. Bu sertifika ve sonrasında alınmaya hak kazanılan Özel Güvenlik Kimlik Kartı kişinin bu alanda personel ihtiyacı olan kurum ve kuruluşlarda istihdam edilmesini sağlar.

Bina, site ve tesislerde, karşılama amacıyla bulunan danışma veya resepsiyonda görevli personelin kargoları teslim alması gerekmekte olup özel güvenlik personelinin kargo teslim alması mümkün değildir. Karşılama görevinde özel güvenlik görevlisi bulunuyorsa ve kargo veya başka emanet eşyaların özel güvenlik görevlisi tarafından teslim alınması için talimat verilmiş ise Güvenlik açısından sorun teşkil etmemesi durumunda gerekli tedbirler alınarak kargoların alınmasında sakınca olmayabilir.
Özel Güvenlik Görevlisi belirli alanlarda yani görev alanlarında Kimlik Sorma Yetkisini 5188 Sayılı Kanundan almaktadır. Özel Güvenlik Görevlisi güvenliğini sağladığı siteye, okula, iş merkezine gelenin kim olduğunu ve kime geldiğini sorma hakkına sahiptir.
Özel Güvenlik Görevlisi Geçici Kimlik Kartı İl Emniyet Müdür Yardımcısı tarafından imzalanıp Şube Müdürlüğü tarafından mühürlenecek Özel Güvenlik Kimlik Kartının PTT kanalıyla kişiye teslim edilmesine kadar geçecek süre içerisinde Özel Güvenlik Kimlik Kartı yerine geçen belgedir.
Hayır… Özel Güvenlik Görevlisi temizlik, bahçe bakımı gibi görev tanımı dışında herhangi bir iş yapmak zorunda bırakılamaz.
Özel Güvenlik Görevlisinin emekli olma gibi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Üst yaş sınırı olmayan Özel Güvenlik Görevlileri sağlıkları el verdikçe ve çalıştıkları kurumlar kabul ettikçe 60 veya 65 yaşında dahi olsalar görev yapmaya devam edebilirler.
Özel Güvenlik Görevlisi Kartı almak için öncelikle yetkilendirilmiş bir Özel Güvenlik Kursundan Özel Güvenlik Eğitimi almış olmanız gerekir. Eğitimi tamamladıktan sonra resmi kurumlar tarafından düzenlenen Özel Güvenlik Sınavında başarılı olmanız beklenir.

Özel Güvenlik Sınavını başarıyla tamamladıktan sonra Özel Güvenlik Görevlisi Kartı başvurusu yapabilirsiniz. Başvurunuzu Özel Güvenlik Kursu yetkilisinin yönlendirmesi ile yapabileceğiniz gibi bireysel olarak E – Devlet üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.
Özel Güvenlik Görevlisi yasalarla belirlenen çerçevede hastane, havaalanı, okul, site, işyeri, alışveriş merkezi başta olmak üzere hayatın her alanında binaların ve insanların güvenliğini sağlayan personellerin genel ifade biçimidir.

Günümüzde en popüler meslek kolu haline gelmiş olan Özel Güvenlik Olmak son dönemlerde arama motorlarında en fazla aranan sorgu halini almıştır. İnsanların her alanda güvenlik ve düzen talep etmesi Özel Güvenlik Görevlileri çalışma alanlarını neredeyse insanın bulunduğu her yer haline getirmiştir.
Özel Güvenlik Görevlisi ayda 20 gün olacak şekilde toplamda 240 saatlik çalışma yapar. Ayda 11 saat x 20 gün = 220 saat çalışma süresi olabilen Özel Güvenlik Görevlileri İş Kanuna göre bir çalışanın aylık fiili çalışma süresi 195 saat olduğundan 220 - 195 = 25 saat fazla çalışma yani mesai olarak almaktadır.
Evet… Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Özel Güvenlik Görevlisinin Duyarlı kapıdan ve X-Ray cihazından geçirme ve dedektörle bakma gibi önleyici aramaları yapabileceğini belirtmektedir.
Özel Güvenlik Görevlisi sakal bırakamaz lakin kurumun izni ve kişinin bakımı göz önüne alınarak belirli bir düzende bıyık bırakarak çalışabilir. 1303 Sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 5. Maddesi;

Kulak ortasından aşağıya favori bırakılmaz. Saçlar kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir. Ayrıca saçlar temiz, bakımlı ve taranmış olur. Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçmez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur. Alt dudak hizasında kesilir.

ibareleri ile Özel Güvenlik Görevlisi için belirlenen saç, sakal ve bıyık yapısını açıklamaktadır.
Özel Güvenlik Görevlisi olarak çalışabilmek için alınması gereken Özel Güvenlik Görevlisi Olur raporu Devlet Hastanelerinden alınmalıdır.
Silahlı Özel Güvenlik Görevlisi olarak hizmet veren bireyler kanunen belirlenen görev alanları dışında silah taşıyamazlar. Görev verilen alanda kullanılan silah ve teçhizat görevlinin çalıştığı kurum tarafından sağlanacaktır.
Özel Güvenlik Görevlisi olmak için düzenlenen sınavlar yıl içerisinde 6 kez tekrarlanmaktadır. 2024 yılı Özel Güvenlik Sınav Takvimi hakkında detaylı bilgileri https://www.ozelguvenlikizmir.com/2024-ozel-guvenlik-sinav-tarihleri/ bağlantısına tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Özel Güvenlik Görevlisi Maaşları projeye ve görevlinin deneyimine göre farklılık göstermektedir. Yaklaşık 20.000 TL ile başlayan maaş skalası 30.000 TL yi de görebilir. 2024 yılı Özel Güvenlik Maaş ortalaması 25.000 TL civarı hesaplanmaktadır.
Özel Güvenlik Görevlisinin haftalık çalışma süresi 45 saat olarak belirlenmiştir. Bu süreç içerisinde günlük çalışabilecekleri azami süre 11 saat olarak bilinmektedir. Ayrıca ÖGG olarak çalışan personellere haftada en az bir kez kesintisiz 24 saat dinlenme verilmesi gerekir.
Hayır… Özel Güvenlik Görevlisi Kanunda belirtilen Madde 16 kapsamında koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştırılamaz.

E-Bülten